
İşçi ile işveren arasındaki ilişkinin düzenlenmesi ve uyuşmazlıkların çözümü için iş hukuku mevzuatından yararlanırız. İş hukuku kaynaklı uyuşmazlıklar genel itibariyle işçilik alacakları, iş akdinin geçerli nedenle feshi, iş akdinin işçi veya işveren tarafından haklı feshi ve iş akdinin feshinin işçi veya işveren tarafından geçerli ya da haklı bir nedene dayanıp dayanmadığı, buna bağlı olarak da işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, bakiye ücret, yıllık izin alacağı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, fazla mesai alacağı, prim, ikramiye ve diğer sosyal yardım alacaklarını kazanıp kazanmadığının tespiti, işverenin ise rekabet yasağının ihlal edilmesi, eğitim bedelinin iadesi gibi konularda hakkını araması, işe iade davaları ve iş kazaları noktasında toplanmaktadır. Ayrıca son yıllarda işveren tarafından işçilere uygulanan mobbing sebepli başvurular da artış göstermektedir. Gerek işverenin hak ve menfaatlerinin korunabilmesi gerek ise işçinin işverene karşı hak ve menfaatlerinin korunabilmesi için alanında uzman bir avukattan danışmanlık alması önem arz etmektedir.
12.10.2017 tarihinde kabul edilen 6325 Sayılı İş Mahkemeleri Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabuluculuk yoluna gitmek zorunlu hale gelmiştir. İşçi ile işveren, zorunlu olarak tüketilmesi gereken arabuluculuk aşamasında uzlaşamadığı takdirde dava açarak haklarını Mahkemeden talep edebilmektedirler.
Muharrem Çinpolat Hukuk Bürosu olarak 4857 sayılı İş Kanununun uygulanmasından kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarda hem işçi hem de işveren vekili olarak dava ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
-İş sözleşmeleri ve özlük dosyası düzenlenmek
-İş Kanununun uygulanması hususunda görüş bildirmek
-İş sözleşmelerinin kurulması ve sonlandırılması aşamasında hem işçi hem de işveren vekili olarak gerekli desteği vermek
-İş Mahkemeleri nezdinde müvekkillerimizi vekil sıfatıyla temsil etmek
-İş kazaları söz konusu olduğunda gerek SGK nezdinde gerek ise mahkemeler nezdinde süreci yönetmek, iş kazasından kaynaklanan tazminat alacakları için dava açmak
-İş sözleşmeleri, işçi- işveren arasında akdedilen protokoller, işin işleyişi sırasında işveren tarafından tutulması gereken tutanaklar ve iş ihtilafları hakkında görüş bildirmek.

